Piernikowa niedziela

Mamy TO 🙂 Nasza piernikowa niedziela.
Pierniczki pachnące, własnoręcznie wykonane 🙂 Co prawda w planach był początkowo tylko stroik świąteczny… Ale Szymuś upomniał się o swoje, więc późnym popołudniem powstały pierniczki bezglutenowe. Może trochę mało foremne, gdyż wypieki bezglutenowe są bardziej kruche niż te tradycyjne, ale za to równie aromatyczne i smaczne.
Przepis :
Mielone migdały i orzechy, posypka do dekoracji
ok 200 g mieszanki mąk bezglutenowych
tj. kukurydziana, jaglana, ryżowa oraz ziemniaczana
1 łyżka przyprawy piernikowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki ksylitolu lub cukru lub cukru wanilinowego
100 g miodu
80 g masła
2 żółtka
2 łyżki jogurtu naturalnego (opcjonalnie)
białko jaja do posmarowania. W tym roku nasz przepis został nieco zmodyfikowany. Chcieliśmy zachować delikatność ciasta, więc dodaliśmy mniej mąki, stąd pomysł na jego aplikację za pomocą dekoratora do kremu 🙂 Potrzeba matką wynalazków 🙂
Stroik świąteczny został wykonany z jodełki, którą udało się nam zakupić za skromne pieniążki. Ozdobiliśmy ją suszoną pomarańczą, laską cynamonu oraz goździkami. Wygląda naprawdę świątecznie. Początkowo stroik chciałam wykonać wieczorem sama, ale Adaś zauważył pistolet z klejem na ciepło. I się zaczęło 🙂 Nie chciał dać za wygraną więc postanowiłam że wykonamy stroik wspólnie. Tak więc dla każdego coś dobrego 🙂